Du skal passe din have

image

 

 

 

 

 

 

En digtsamling af Lola Baidel, som jeg stødte på i min ungdom. Bogen er en fin lille samling ukomplicerede og letforståelige digte, som jeg i weekenden fandt frem og genlæste med stor fornøjelse.

Men inspirationen kom egentlig andetsteds fra. Jeg tænker ofte over livet og kommer til nogle nye tankebaner, som inspirerer mig til at gribe hverdagen an med ny energi. Weekendens strøtanke var et indre billede af, at vi som mennesker har en række forpligtelser og fornøjelser, som i deres helhed udgør vores hverdagsliv. Hvert område af vores hverdag kan betragtes som en have, som skal passes og plejes, så vi kan have glæde af de afgrøder, smukke blomster og livgivende energi, en have også kan byde på. Men hvis vi forsømmer vores haver, vil de gro til, der vil komme ukrudt og vildskud, og jo mere, vi lader stå til, jo hårdere arbejde skal der til for igen at kunne høste og nyde. Og jo flere haver, vi påtager os at passe, jo mere umuligt bliver det at nå det hele.

Med det i mente fik jeg, vha. Powerpoint, lavet den fineste oversigt over mine “haver” og de opgaver, der er i hver “have”, der samlet udgør en uges fornøjelser og forpligtelser. Nu kan jeg “Passe mine haver” med overblik, ro og energi, og høste frugterne og nyde.

Eksempler på “haver”:

Hjemmet

Børnene

Jobbet

Plus-aktiviteter

Intelligent humor

Noget af det sjoveste jeg har set på TV, er Lex og Klatten. Jeg havde glædet mig meget til at se deres første program, men jeg husker, at det var en underlig flad fornemmelse, da det var blevet vist. Lex og Klatten gjorde noget, der ikke var set før, og som umiddelbart virkede fremmed og bizart. Jeg så den første udsendelse alene og kunne ikke umiddelbart finde det store grin frem…

Men da jeg efterfølgende skulle genfortælle programmet for en veninde og hendes mor, kunne jeg næsten ikke stoppe med at grine… Jeg tror, min veninde og hendes mor undrede sig meget over mit grinekollaps, men jeg var derefter en afhængig og dedikeret Lex og Klatten-fan.

Jeg synes, der er en perlerække af fantastiske indslag med Lex og Klatten, som jeg har lyst til at vise/gense. Her har jeg valgt “Et vedkommende interview”.

På daværende tidspunkt (begyndelsen af 90’erne) var det oppe i tiden at lave følelses-pornografiske talkshows om mennesker, der pga sygdom, dødsfald, overfald eller andre personlige tragedier, havde oplevet stor modgang i tilværelsen. Disse stakkels mennesker lod sig interviewe af medfølende værter som f.eks. Pernille Aalund eller Camilla Miehe-Renard. Til aftenkaffen kunne familien Danmark så sidde og prise sig lykkelig for, at de heldigvis ikke havde været så hårdt ramt som de udstillede mennesker på TV. I mine øjne usmageligt, men meget populært på den tid.

Lex og Klatten har lavet den skønneste parodi på denne type udsendelser med Hella Joof som den indfølende vært og Peter Frödin i sin glansrolle som den stærke kvinde Grethe, der har måttet gå grueligt meget igennem. Der er ikke grænser for, hvor groteske oplevelser, denne kvinde har haft…og med sit ukuelige livsmod og håb formår hun alligevel at tackle dem…

Nyd det!

Podcast – Opland af Jens Vilstrup

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra 1. til 31. januar er der mulighed for gratis at streame eller downloade Jens Vilstrups roman Opland i Danmarks Radios podcasts.

Jeg lytter til den lige nu og begejstres over Jens Vilstrups formidable malende beskrivelser af personer og omgivelser i denne roman. Dufte, lyde og visuelle udtryk er så præcist beskrevet, at alle detaljer står lysende klart i ens bevidsthed. Imponerende og fængslende!

Læs evt Lida Wengels anmeldelse af romanen på http://litteratursiden.dk

Find podcasten (itunes) her:

https://itunes.apple.com/dk/podcast/opland/id955113487?l=da&mt=2&i=329216997

The Piano – filmanmeldelse

En af mine absolutte yndlingsfilm.

En film af Jane Campion om stor passion og om, at kærlighed ikke kan tvinges.

Det er en kærlighedsfilm, ja,…

Men i The Piano, hvor hvert enkelt billede er et kunstværk, hvor musikken forfører og udtrykker de uudtalte følelser og hvor historien er så smuk, barsk og dramatisk, at jeg flere gange må hive efter vejret, er det i mine øjne et unikt kunstværk. Se den, hør den, føl den!

There is a silence where hath been no sound. There is a silence where no sound may be in the cold grave under the deep, deep sea.   -Thomas Hood

Citat, der er værd at tænke over

af Marianne Williamson

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, and fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people will not feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It is not just in some of us; it is in everyone and as we let our own light shine, we unconsciously give others permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.